Przepisy Domowe

Przepisy Domowe Najlepsze przepisy na domowe okazje

Szczególnie polecamy przepisy:


Mazurek z pomarańczami

Autor: Rafal | Kategoria: Przepisy na Wielkanoc środa, 17 lut 2010
Porcji:
Czas calkowity: min
Czas gotowania: min
Czas przygotowania: min

Mazurki to bardzo fajne ciasta, szczególnie, dla najmłodszych domowników, którzy lubią żywe kolory lukru mazurkowego. Taki mazurek to coś, co może przypaść do gustu także nieco bardziej sceptycznym dorosłym, bo zawiera lekko kwaśny smak cytrusów – z cytryną włącznie. Dzieci warto włączyć w przygotowywanie mazurków – któż nie lubi dekorować po swojemu kolorowej powierzchni ciasta? Orzechy, m&m’sy, kolorowa posypka, daktyle, czekolada – to wszystko można powklejać na powierzchnię mazurka wielkanocnego.

  • 250 dag mąki krupczatki
  • 15 dag masła
  • 1 żółtko
  • 50 dag cukru pudru
  • 1 średniej wielkości cytryna
  • 3 pomarańcza, średnio słodkie
  • 2 goździki

Przepis na mazurek:

Mąkę zmieszać z masłem (nie roztopionym), dodać żółtko i 1/3 cukru. Wszystko dobrze wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką aby nie wyschło i odstawić chłodne miejsce na ok. 1 godz. Po upłynięciu wymaganego czasu ciasto rozwałkować do grubość ok. ½ cm i włożyć do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i osypanej bułką tartą formy. Aby nadzienie wlane do ciasta nie wypłynęło brzegi placka powinny wystawać ponad jego spód (podobnie jak w przypadku tarty), można je po prostu odrobinę zawinąć. Ciasto pieczemy w 200 st. przez ok. 25-30 min.

Wsad do mazurka:

;)

Pomarańcze i cytrynę dokładnie szorujemy. Gotujemy je ok. 2 min. po czym wciągamy z wrzątku i czekamy aż ostygnie. Następnie kroimy w mniejsze kawałki i usuwamy pestki (wcześniej nie usuwamy skórki). Owoce mielimy i wrzucamy do rondelka, dodajemy pozostałą część cukru i goździki (jeżeli mazurka nie będą jadły dzieci można dodać do masy kieliszek spirytusu lub Brandy według uznania). Dolewamy 1/3 szkl wody i ustawiamy na najmniejszym ogniu, podgrzewając ok. 20 min. ciągle mieszając – w przeciwnym wypadku masa się szybko przypali. Gotowe nadzienie wlać na chłodny już spód, gdy zastygnie można udekorować roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą lub kupionymi w sklepie ozdobami z czekolady, bakaliami pokrojonymi w kawałki, orzechami.




Random Posts

Najnowsze przepisy:

Możesz śledzić komentarze do tego przepisu przez RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz, lub śledzić ze swojej strony.

Zostaw komentarz