Przepisy Domowe

Przepisy Domowe Najlepsze przepisy na domowe okazje

Szczególnie polecamy przepisy:


Wielkanocny Mazurek

Autor: Rafal | Kategoria: Przepisy na Wielkanoc czwartek, 25 lut 2010
Porcji:
Czas calkowity: min
Czas gotowania: min
Czas przygotowania: min

Zanim przepis – mały wykład. Najbardziej istotną fazą robienia ciasta na mazurka nie jest łażenie po sklepie i wybieranie składników, a chłodzenie ciasta. Dla ułatwienia dodamy, że lodówka jest kiepskim pomysłem. Zwłaszcza, kiedy jest napchana na święta czym popadnie.

A skoro pogoda nam dopisuje mamy niepowtarzalną okazję przyswoić sobie pewną prawidłowość robienia kruchego ciasta na mazurka.

Mazurki robi się nocą.

Proste i genialne. Zresztą mazurek to potrawa na Wielką Noc.

Zgadza się?

Przepis na Mazurek

  • mąka krupczatka – 30 dag
  • masło – niecała kostka
  • cukier puder – 10 dag
  • żółtka – 3 sztuki
  • laska wanilii

Żółtka ugotować i przetrzeć przez sito. Mąkę przesiać na stół lub stolnicę. Mąkę wymieszać z masłem – najlepiej posiekać razem. Wydłub z laski wanilii czarne ziarenka. Dodaj do masła cukier, żółtka, wanilię i szybko zagnieć kruche ciasto. Zostaw w chłodnym miejscu na pół godziny.

Część ciasta zostaw na brzeżki, resztę rozwałkuj na placek grubości mniej niż centymetra, więcej niż pół. Uformuj wałeczek i oklej ciasto dookoła. Brzeżek posmaruj rozmąconym jajkiem. Wstaw mazurek do gorącego piekarnika i upiecz na złoty kolor.

Wyłóż mazurek nadzieniem – na przykład kajmakiem (skondensowane mleko gotowane w zamkniętej puszce przez trzy godziny, teraz można kupić ugotowane mleko w puszce.)




Random Posts

Najnowsze przepisy:

Możesz śledzić komentarze do tego przepisu przez RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz, lub śledzić ze swojej strony.

Zostaw komentarz