Przepisy Domowe

Przepisy Domowe Najlepsze przepisy na domowe okazje

Szczególnie polecamy przepisy:


Pieczarki faszerowane serem pleśniowym i orzechami

Autor: Rafal | Kategoria: Przekąski wtorek, 16 lut 2010
Porcji:
Czas calkowity: min
Czas gotowania: min
Czas przygotowania: min

Pomysł na przekąskę z grzybami. Jak to możliwe, żeby łączyć dwa grzyby? To proste – grzyby się lubią. Bardzo fajny pomysł – ciepłe pieczarki i ciepły ser pleśniowy. Bardzo przyjemny smak – delikatny, ale z charakterem, który dodają orzechy włoskie. Wiele zależy także od tego, jaki ser pleśniowy wybierzemy. Jaki ser, taki charakter potrawy, która może być ostra i mocno aromatyczna, albo kremowa i delikatna.

Składniki

  • 15 dużych pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • Sól
  • Biały pieprz

Farsz:

  • 1 średniej wielkości cebula
  • 20 dag sera z niebieską pleśnią np. Lazur
  • ¾ szkl orzechów włoskich- posiekanych
  • 2 łyżki masła
  • 2,5 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Przepis na pieczarki faszerowane:

Pieczarki umyć i osuszyć. Kapelusze wydrążyć, trzonki posiekać. Kapelusze oprószyć odrobina soli i pieprzu, odstawić w chłodne miejsce.

Farsz: Cebulę drobno pokroić i podsmażyć wraz z posiekanymi trzonkami pieczarek na maśle. Ser rozgnieść łyżeczką lub widelcem (dzięki temu łatwiej będzie wymieszać masę), dodać podsmażone trzonki i cebulkę, koperek i orzechy włoskie – odsypujemy ok. 3 łyżki. Masę mieszamy. Odłożone orzechy wymieszać z bułka tartą. Kapelusze napełnić masą serową, następnie posypać orzechami z bułka tartą. Grzyby układać w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym masłem i obsypanym bułka tartą. Na każdą pieczarkę ułożyć odrobinę masła (nie jest to jednak konieczne) i zapiekać ok. 20 min. w temp. 180-190 stopni.




Random Posts

Najnowsze przepisy:

Możesz śledzić komentarze do tego przepisu przez RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz, lub śledzić ze swojej strony.

Zostaw komentarz