Przepisy Domowe

Przepisy Domowe Najlepsze przepisy na domowe okazje

Szczególnie polecamy przepisy:


Żurek polski

Autor: Rafal | Kategoria: Zupy środa, 2 cze 2010
Porcji:
Czas calkowity: min
Czas gotowania: min
Czas przygotowania: min

Żurek jest daniem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Do zrobienia żurku zachęcamy facetów. Jest tu wszystko, co wprost idealnie pasuje facetom: doskonałe kiełbasy, boczek, czosnek, jaja… Słowem – jeśli lubisz żurek, podziel się tym, co najlepsze z rodziną. Dobry żurek może Ci zjednać każdego.

Składniki:

  • kiełbasa myśliwska
  • kiełbasa jałowcowa
  • 150 g boczku wędzonego
  • pół litra żuru
  • 2 średnie cebule
  • włoszczyzna
  • 2 ząbki czosnku
  • kostka rosołowa lub dobry bulion z kury
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • jaja

Jak zrobić żurek polski?

Rozpuścić kostkę rosołową w ponad 2 litrach wody, lub zrobić dobry wywar z kury z włoszczyzną o podobnej objętości. Dołożyć skórkę od boczku, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Dodać kilka kawałków kiełbasy. Wyjąć, gdy będzie ugotowana. Do garnka dodać żur, czosnek, majeranek. Podsmażyć na patelni pokrojone w kostkę cebulę i boczek. Skwarki oraz pokrojone, ugotowane kiełbasy dodać do zupy. Na talerzu dodać pokrojone w ćwiartki jajko na twardo.




Random Posts

Najnowsze przepisy:

Możesz śledzić komentarze do tego przepisu przez RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz, lub śledzić ze swojej strony.

Jeden komentarz do “Żurek polski”

  1. Przepisy na wielkanocny żurek « Przepisy Świąteczne
    2 cze 2010 o 13:04

    [...] Żurek polski – przepis na potrawę, która wbrew pozorom nie jest bało-czerwona. [...]

Zostaw komentarz